Geschiedenis

Hier vind u een korte samenvatting van de geschiedenis over hoe buitenplaats Dorrepaal is ontstaan tot hoe het nu is.

 

Algemene informatie
Buitenplaatsen werden in die tijd alleen in de warme maanden gebruikt om de stink stad te onvluchten. De rijke uit de stad kochten of lieten een buitenplaats bouwen buiten de stad wat goed te bereiken was over het water, over water was toen een belangrijke aanvoer route van handel en matriaal. In het voorjaar werd de gehele inboedel verhuisd naar de buitenplaats en in de herfst gebeurde het omgekeerde. Buitenplaatsen en de daarop gelegen villa werden uiteraard gebruikt om te laten hoe goed zij het hadden. vooral de tuin was hierin een belangrijk element en werd ook vaak aangepast aan de modetrends die er toen waren.

 

Geschiedenis Dorrepaal
Buitenplaats dorrepaal is halverwege de 17e eeuw (rond 1632) opgericht als buitenplaats leeuwenbergh door de heer Kettingh. de villa had toen nog 1 etage. 
In de loop der eeuwen heeft buitenplaats Leeuwenbergh vele eigenaren gehad, door erfenis en anders wel door overkopen. 
Een aantal belangrijke namen in de eigenaren geschiedenis zijn: Dhr Viruly, Baron van Deneken,  Emalia Maria Dorrepaal.
Emailia Dorrepaal was degene die de naam deed wijzigen van huize Leeuwenbergh naar huize Dorrepaal. Ook liet zij in haar testament opstellen dat Dorrepaal na haar overlijden alleen nog gebruikt mocht worden als zorginstelling,hiervoor is stichting Emalia Dorrepaal in het leven geroepen. Tevens liet zij rond 1926 het dak liften door er een verdiepig tussen te plaatsen naar zoals we dorrpaal nu kennen.

 

Dorrepaal in de Oorlog

Aan het begin van de tweede wereld oorlog hielden de duitsers villa Dorrepaal (toen een rusthuis) bezet (incl de 7 inwonende dames). Dorrepaal lag namelijk op een strategische plek, aan de achterkant ligt vliegveld Ypenburg en aan de voor zijde ligt de oude tolbrug met een directe verbindings weg naar de binnenstad van Den Haag waar de regering zit. De bedoeling was dat via Dorrepaal Den Haag binnen te vallen en de regering te laten kapituleren. Op 10 mei 1940 kreeg Luitenant George Maduro de opdracht om de villa te heroveren, met een klein groepje soldaten is hij de oude tolbrug overgestoken en is de villa gaan omsingelen. Ondertussen zaten de duitsers met de dames verscholen in de kelder. Maduro gaf de soldaten opdracht te vuren, en ondanks dat ze met 12 man waren leek het alsof er een heel peleton om het gebouw heen stond. Vervolgens drong Maduro de villa in om de Duitsers te doen arresteren en de dames te bevrijden, dit ging niet zonder slag of stoot. Door deze helden actie werd op 9 mei 1946  George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend, George Maduro was de enige Nederlander van Antaliaanse afkomst die deze onderscheiding kreeg.

een ooggetuige verslag zie je via deze links  : Geschiedenis van Zuid Holland ,  Jeugdjournaal

 

Sinds wanneer is Dorrepaal van Middin

Vanaf 17 september 1975 zit Middin (toen nog Schroeder van der kolk daarna compaan en Steinmetzdecompaan) op deze locatie. Stichting Emalia Dorrepaal is nog steeds de eigenaar die deze buitenplaats aan Middin verhuurd.

 

 Wilt u meer weten over buitenplaatsen in het algemeen klik dan hier.
Wilt u meer weten over de geschiedenis van de erfgoedlijn zuid holland, waar Buitengoed Dorrepaal ondervalt,  klik dan hier.

Wij zijn altijd op zoek naar foto's en verhalen omtrent de geschiedenis van Dorrepaal. Heeft of weet u iets mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.